ŽIAR NAD HRONOM: Časť areálu Závodu SNP zasiahla prívalová vlna

20.07.2011 Žiar nad Hronom

Žiar nad Hronom 20. júla (TASR) - Časť areálu Závodu Slovenského národného povstania (ZSNP) v Žiari nad Hronom sa dnes ocitla pod vodou. \"Prívalová vlna prišla pravdepodobne z južnej strany od Štiavnických vrchov. Ten príval bol brutálny,\" podotkol riaditeľ závodu Ján Klimko.

Na Priemyselnej ulici, ktorá je v blízkosti závodu, podľa jeho slov stúpla voda približne za 10 minút o 20 až 30 cm. \"Pravdepodobne sa upchali uličné vpusty a priepusty a všetka voda bola nasmerovaná priamo do areálu,\" podotkol. Voda zaliala aj autobusové nástupište pre závodom.

Areál rozdeľuje železničná časť na dve časti. Severná časť za traťou podľa Klimka nie je tak poškodená, nedá sa však vylúčiť, že budú zaliate nejaké spodné priestory. Hlavné škody vznikli v časti od trate smerom ku vchodu do závodu, kde sa nachádzajú viaceré prevádzky.

\"V dôsledku ochrany osôb a životov bola v mnohých častiach vypnutá elektrická energia a plyn, aby nedošlo k ohrozeniu,\" dodal Klimko.

Podobné situácie sú v závode podľa jeho slov skôr unikátom. \"Stretol som jedného pána, ktorý mi povedal, že tu odrobil asi 40 rokov a nepamätá si, že by takáto prívalová vlna závod zasiahla,\" uviedol.
 

Vyberte región